såtider 1

Såtider igen

såtider 1Det är äntligen såtider igen, och folk tycker som vanligt att jag är tidigt ute, men när odlingszonen är kall och sommaren kort så måste det mesta förkultiveras inomhus innan det kan planteras ut efter sista frostnatten i juni.

Nu är det ju så att ju kallare odlingszon man har, desto längre in på såtiden ska man vänta för den aktuella frösorten. Är det frön som ska sås under januari till mars och man bor i odlingszon 5 som vi gör, så kan man gott vänta till mitten eller slutet av februari innan man sår. För några veckor sedan sådde jag kryddörter, kronärtskockor och chili. Allt utom chilin har kommit upp, och det är snart dags att skola om dem. Det är lätt att så, men det blir värre efter omskolning, för då börjar fönsterplatserna plötsligt tryta, och det är mycket som ska få plats i ljuset! Det är lätt att plantorna ranglar iväg, då rummet bakom slukar mycket av ljuset som kommer in. I januari 2015 skrev jag ett inlägg om att sätta skärmar med aluminiumfolie bakom sålådorna, så att mycket av ljuset strålar tillbaka in bakom plantorna. Det är bra om man lever som man lär. Först idag satte jag en reflektor bakom mina, typ två veckor för sent…

sallatUnder vintern har jag odlat lite olika sallatsorter till husbehov. Jag skaffade en odlingsstation, en ljuslåda, som jag ställde på glasverandan och sådde lite frön. Det gick fint, fast odlingsstationen var på tok för dyr med tanke på hur dålig effekt det är i den. Det är en leksak. En uppgradering till akvarium med ordentlig växtbelysning står på tur, och då börjar vi snacka seriös sallatsodling, snudd på galenskap! Världens dyraste sallat, men den är min. Ja, jag vet. Jag är knäpp på riktigt.

Oavsett vad man tycker om den lilla ljuslådan så har den ändå klarat att hålla oss hjälpligt med gröna blad under vintern, men nu sjöng de på sista versen så idag sådde jag nya. Sallat gror inte när det är för varmt, så efter sådd ställer jag lådorna i kylen ett par dygn innan jag sätter dem i ljuslådan. Funkar finfint, och så har vi tillgång tills det är dags att så ute om några månader. Hepp!

såtider

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *